Handletteren! Op Instagram en Pinterest zie je de meest prachtige creaties voorbij komen…. Schieten er bij jou dan ook gedachten als: ‘’Dat kan ik toch nooit” of “Jeetje, hoe krijgt diegene dat zo mooi voor elkaar” door het hoofd? Maar, begint het wel te kriebelen om het ook eens te proberen? Wil jij beginnen met handlettering? Lees dan snel verder!

In deze blog vertel ik je hoe je kunt starten en wat je daarvoor het best kunt aanschaffen! Zelf ben ik nu een tijdje bezig en ik vind het heerlijk om te doen, maar ben overigens nog echt geen pro hoor! De creaties die je in deze blog ziet, zijn dus echt niet perfect… Maar wel handmade!

Wat is handlettering en waar gebruik je het voor?

Handlettering is het tekenen van mooie letters in allerlei vormen, maten en stijlen. Even terug naar basis, tekenen met pen en papier. Geschikt om persoonlijke briefjes of kaarten voor dierbaren te maken, maar ook een toffe quote voor in je interieur kan prima! Cadeaupapier, labels, stickers, enveloppen, glazen potten, paperbags, kerstballen, ramen, stolpen…. Genoeg om op te handletteren!

Hier had ik bijvoorbeeld banners gemaakt die ik op satéstokjes heb geplakt, handig tijdens de BBQ!

Moet ik een mooi handschrift hebben?

Voordat we beginnen… Eerst even de eerste zorg wegnemen! Nee! Omdat handletteren meer tekenen dan schrijven is, hoef je geen mooi handschrift te hebben! (Voor wie gaat kalligraferen is dat wel een pré..)

Wat heb ik nodig?

Potlood: het liefst een zacht potlood, 2B bijvoorbeeld.

Gum: een witte gum werkt fijner dan een gekleurde

Fineliner: ik gebruik fineliners van Micron (en die bevallen goed!). Ze zijn in in verschillende diktes. Ik heb: 0.25 mm en 0.45 mm.

Boek: Handlettering, doe je zo!

Papier: wit, of met lijntjes (of hokjes)

Tip: als je jouw creaties al echt wilt gaan weggeven, is het mooi om dikker papier te gebruiken (200 grs of 300 grs). Dat heeft een luxere uitstraling! 

Hoe kan ik beginnen met handlettering?

Nadat je materialen hebt aangeschaft, kun je aan de slag. Als je het nog niet aandurft om direct zelf iets te handletteren, kun je ook beginnen met overtrekken van een quote om zo wat feeling te krijgen! Als je wel zelf een creatie wil gaan maken, kun je de onderstaande tips en tricks vast gebruiken.

Hoe maak ik een compositie?

Om te voorkomen dat je quote straks scheef staat, te klein is of niet in het midden staat, is het slim om te beginnen met een grove potloodschets. Zo zorg je dat je een indeling maakt en dat de woorden straks een mooi geheel vormen! Het is heel belangrijk om niet te klein te werken, maar lekker overdreven groot te denken. Zo vult hij straks het hele papier en valt hij lekker op. Het is handig om te beginnen bij de belangrijkste woorden uit je quote. Maak die ook het grootst! De rest van de kleinere woorden kun vervolgens ergens tussen voegen.

Tip: schets dunnetjes, zodat je het straks gemakkelijk kunt uitgummen.

Welk lettertype kan ik het best kiezen?

Dat ligt er aan welk lettertype jij mooi vindt! Je kunt er voor kiezen om in één lettertype te werken, om per zin een lettertype te kiezen of per woord. Persoonlijk kies ik er vaak voor om alle woorden een ander lettertype te geven. Dat vind ik er gezellig uitzien en zo oefen ik direct veel verschillende lettertypen!

Tip: kijk naar de woorden tijdens het kiezen van een lettertype. Het woord: rock, kan best een stoer lettertype gebruiken, terwijl: dreams bijvoorbeeld vraagt om iets sierlijks. 

Waar vind ik toffe lettertypes?

Ik ben ontzettend fan van de boeken van Paperfuel! Het boek: handlettering doe je zo! schafte ik als eerst aan. Om te beginnen is dit een fijn en handzaam boek. Er staan o.a. verschillende lettertypen in uitgewerkt, het tekenen van banners wordt stap voor stap uitgelegd en bevat tips voor waar je je inspiratie vandaan haalt! Het staat allemaal in dit boek

Toen bij mij de verslaving eenmaal toe begon te slaan kocht ik ook: Handlettering journal en het kleine ABC boekje waar nieuwe lettertypen in staan. Onderstaand afgebeeld! Maar het eerste boek is prima om mee te starten!

Tip: natuurlijk kun je op internet (Pinterest bijv.) ook zoeken naar lettertypes. Zoekwoorden die je o.a. kunt gebruiken zijn: font of lettertype handlettering.

Toch nog een beetje saai of leeg?

Vul jouw quote dan aan met wat zogenaamde: ‘doodles’. Dit zijn kleine tekeningen, figuren, strepen of stipjes… Hiermee kun je lege ruimtes tussen de woorden perfect opvullen. Hieronder twee voorbeelden van creaties waarbij ik het heb gebruikt.

Beginnen met handlettering? Dat betekent maar één ding!

Daar komt ‘ie: oefenen! En nog meer: oefenen.. Super cliché, maar het werkt echt. Leg de lat niet te hoog voor jezelf. In het begin zal je echt nog niet tevreden zijn met jouw probeerseltjes… Maar hoe vaker je aan de slag gaat, hoe gemakkelijker het gaat en mooier je je eigen creaties gaat vinden!

Leuk! Maar waar haal ik de tijd vandaan?

Probeer creatief te denken! Oefen bijvoorbeeld als je een boodschappenlijstje maakt: alle producten een ander lettertype. Of zit je aan tafel terwijl je kinderen tekenen of knutselen, pak dan je handletter spullen erbij. Zorg dus dat je die altijd binnen handbereik hebt! Het is beter om iedere dag eventjes 10 minuten te oefenen dan één keer per week een uur!

Gewoon doen! Je gaat er geen spijt van krijgen! Heel veel plezier en tag ons gerust in jouw creaties als je geïnspireerd bent geraakt om ook te beginnen. Vinden we leuk! X
2

Comments

  1. Hoi! Ik wil graag een poppenhuis opknappen. Heb je nog tips voor welke (oude) poppenhuizen goed als basis dienen? Waar moet je op letten? Groetjes, Lisanne

    • Rosan Van Leeuwen

      Hoi Lisanne, wat super leuk, een poppenhuisprojectje! Tips…. Ik let eigenlijk altijd vooral op de stevigheid van het huis. Door alle felle kleurtjes kan ik inmiddels wel kijken, dat ga je waarschijnlijk toch verven. Dus als het huis in de basis stevig is, kan er eigenlijk niet zoveel mis gaan. Verder is het handig om te letten op randjes, riggeltjes en hoekjes etc. Hoe meer er hiervan in zit, hoe meer werk het is met verven. Ik koop dus vaak graag een vrij simpel huis, zonder al teveel ‘poespas’. Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips! Veel plezier met het pimpen van een huis! Tag je ons in het resultaat? Vinden we leuk! Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2017 RICHT HET IN
Ontwikkeling van de website: CHAPET.nl
http://richthetin.nl/tips-voor-je-werkplek/