Sinds januari gebruik ik een Bullet Journal. Af en toe laat ik wat zien op mijn Instagramaccount @liefsvansil en daarom vind ik het des te leuker om nu een boekje open te doen over hoe ik mijn Bullet Journal gebruik! Veel leesplezier!

Een Bullet wat?

Het gebruik van een Bullet Journal is inmiddels een hype. Op Instagram en Facebook zijn hele communities te vinden omtrent de Bullet Journal en ook Pinterest kun je uren zoet zijn met inspiratie opdoen. Maar… wat is een Bullet Journal nu eigenlijk? Een Bullet Journal is simpel gezegd een notitieboekje dat je helemaal naar eigen zin in kunt delen. Je kunt je boekje gebruiken als agenda of als dagboek en vullen met week- en maandoverzichten, to do’s, inspirerende quotes en tekeningen. Voor een korte en duidelijke uitleg kun je ook even op de officiële site kijken: www.bulletjournal.com

Hoe begin je een Bullet Journal?

Eerlijk? Toen ik mijn Bullet Journal kocht, heeft hij zeker nog een maand in de kast gelegen. De perfectionist in mijn nam de overhand en ik durfde gewoon niet te beginnen. Uren was ik zoet met het zoeken naar inspiratie op Pinterest en op Instagram en Facebook zag ik de mooiste lay-outs voorbij komen. Op een gegeven moment heb ik de knoop doorgehakt en ben ik gewoon begonnen. En raad eens? Nu wil ik niet meer zonder! Het gaat er helemaal niet om of je Bullet Journal er mooi en perfect uitziet, het gaat erom dat het van jou is en je er dingen in schrijft die voor jou werken!

In principe kun je het Bullet Journal-principe in elk notitieboekje toepassen, maar er zijn ook speciaal ontworpen schriften. Deze hebben ‘dotted papier’, wat betekent dat er op het papier allemaal lichte stipjes afgedrukt zijn. Dit is erg handig, want zo heb je nooit een liniaal nodig! Ik heb zelf een Bullet Journal van het merk MUS, waar ik erg tevreden over ben. Andere merken zijn bv. Leuchtturm of Moleskine (let op: deze laatste twee zijn wel iets prijziger).

Om uit te proberen of een Bullet Journal wat voor je is, zou ik beginnen met een simpel notitieboekje of een MUS. Als je eenmaal een notitieboekje hebt, kun je eigenlijk al aan de slag. Je hebt geen dure stiften of fineliners nodig, je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Ik gebruik zelf gewoon fineliners van de HEMA en stabilo.

Mijn Bullet Journal

Nu wil ik jullie graag wat voorbeelden laten zien van hoe mijn Bullet Journal eruit ziet. Ik maak vooral gebruik van monthly en weekly logs, houd bepaalde gewoontes bij en ik maak to do lijstjes. Je zult zien dat mijn Bullet Journal vrij minimalistisch is. Ik gebruik alleen zwarte fineliner. Kijk mee met mijn spreads voor de maand maart!

Ik open de maand met een cover, erg simpel. Daarna volgt mijn ‘monthly’, dit is een overzicht van de hele maand. Zo kun je een oogopslag zien wat je gepland hebt. Daarnaast heb ik een habit tracker gemaakt. Hierin kun je gewoontes bijhouden. Je kunt hem zo lang maken als je zelf wilt en je mag zelf weten welke gewoontes je graag bij wilt houden!

Vervolgens vind je mijn weekly logs. Ik heb al verschillende lay-outs geprobeerd, maar deze vind ik het fijnst werken. Op de linker pagina schrijf ik mijn dagelijkse activiteiten en to do’s per dag. Op de rechterpagina schrijf ik to do’s waar ik de hele week over mag doen, maak ik een planning voor het avondeten en houd ik bij wat ik per week uitgeef. Ook heb ik nog een kleine habit tracker toegevoegd.

Wanneer je nog studeert is een Bullet Journal ook ontzettend handig. Zo houd ik in mijn habit tracker bij wanneer ik studeer en heb ik een semesteroverzicht met belangrijke deadlines gemaakt tot aan het einde van het studiejaar.

Inspiratie

Zoals je ziet is mijn Bullet Journal vrij minimalistisch. Ik gebruik weinig tot geen kleur, al heb ik laatst wel de pastel markers van stabilo aangeschaft, die maken wel kans op een plekje. Soms vind ik het ook leuk om wat washi tape te plakken. Dit werkt voor mij het beste. Stiekem kan ik wel ontzettend genieten van mensen die hun Bullet Journal vullen met tekeningetjes en durven met kleur te werken. Ik kijk bijvoorbeeld graag naar video’s op YouTube van Elisedingen, Nouksan en Irinatouw.

Op Pinterest ben je uren zoet met de zoektermen ‘bullet journal’ of ‘bujo’ en op Facebook kun je ook lid worden van talloze groepen voor inspiratie!

Take home message

Enthousiast geworden? Gewoon lekker beginnen! Houd in je achterhoofd dat het niet uitmaakt dat je af en toe eens een foutje maakt en gebruik jouw Bullet Journal zoals je zelf wil!

@liefsvansil

0

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2017 RICHT HET IN
Ontwikkeling van de website: CHAPET.nl
http://richthetin.nl/tips-voor-je-werkplek/