Een pronkstuk in huis…. Een DIY boomstamtafeltje! Helemaal zelf gemaakt. In de winkel betaal je er gemakkelijk een smak met geld voor.. En hoeveel meer voldoening geeft het als je hem gewoon zelf hebt gemaakt. Lees snel verder hoe je dit projectje aanpakt!

Stap 1: Op jacht!

Je dacht wellicht dat het uitzoeken van een mooie stam voor jouw DIY boomstamtafeltje vast niet zo moeilijk moest zijn. Even een rondje door het bos en hop inladen maar. Dit kan zeker een optie zijn, maar doe dan wel even vooronderzoek…. Het is op veel plaatsen namelijk verboden om takken en bomen mee te nemen uit het bos! Check dus even wie het gebied beheert en of het toegestaan is om materialen mee te nemen. Wat je ook kunt doen is even langs de plaatselijke houthandel te rijden en te vragen of zij wellicht nog reststukken hebben liggen. Deze mag je dan vaak voor een prikkie meenemen.

Stap 2: Laten drogen

Als je eenmaal een tof stuk hebt weten te bemachtigen, wil je er graag mee aan de slag. Maar helaas gaat ‘the waiting game’ hier beginnen… Het hout moet namelijk eerst goed droog zijn. Zet jouw boomstam dus minimaal een maand op een droge en warme plek.

Als je hem buiten laat drogen, bijvoorbeeld onder een overkapping, kan het minstens 6 maanden duren. Ik zou hem dus lekker bij de verwarming zetten. Ook wanneer de buitenkant al eerder droog aanvoelt, kun je hem voor de zekerheid beter nog even laten staan. De binnenkant droogt helaas niet zo snel.

Stap 3: De schors verwijderen

Nu kan het echte werk beginnen! Het verwijderen van de schors (gaat ook veel gemakkelijker wanneer hij goed droog is!). Dit kun je het best met een hamer en een beitel doen. Om eerlijk te zijn, is dit best even een tijdrovend klusje… Ga er dus niet aan beginnen als je maar een half uurtje de tijd hebt 😉

PS: op deze foto zie je hoe eigenwijs ik was. Ik begon met het verwijderen van de schors terwijl hij nog niet droog genoeg was! Onbegonnen werk… Terug bij de kachel.

Stap 4: Schuren

Na het afbikken van de schors kun je beginnen met het schuren. Je zal namelijk zien dat je na het verwijderen hiervan nog veel oneffenheden, splinters en soms zelfs wat restjes schors ziet zitten. Heel normaal! Nu dus gewoon lekker met de schuurmachine aan de slag. Je kunt het trouwens ook met de hand doen hoor, maar dan vind ik je wel echt een held als je daar aan gaat beginnen! Geef tijdens het schuren trouwens niet te snel op. Het kan soms even duren voordat je echt bij de mooie (lichte) kleur van het hout bent.

Stap 5: Afwerken

Nu de basis klaar is, kun je jouw DIY boomstamtafeltje gaan afwerken. Je kan er voor kiezen om hem te behandelen met bijvoorbeeld beits. Vooral een goede keuze wanneer je het tafeltje buiten wil gaan gebruiken. Ik koos ervoor hem wit te schilderen met een restje witte krijtverf dat ik nog in de schuur had staan. Je kan hem ook ‘kaal’ laten, door er na het schuren niets meer aan te doen. Dan krijgt je tafeltje snel een doorleefde look, een koffievlek is immers zo gemaakt. Ik hem de bovenkant van het tafeltje kaal gelaten. Een vlekje meer of minder vind ik niet zo erg.

Als je liever geen vlekken op jouw tafeltje wilt, maar hem ook niet wilt schilderen, kun je gebruik maken van vernis. Door hem te vernissen voorzie je het hout van een licht glanzende, transparante, ondoordringbare laag. Vernis beschermt daarom goed en laat de nerfstructuur van het hout zichtbaar.

Tot slot; als je je liever geen breuk wilt tillen aan het tafeltje wanneer je hem (weer….) eens wilt verplaatsen, maak er dan wieltjes onder. Dat scheelt veel tilwerk! Verkrijgbaar bij iedere bouwmarkt, maar ook bij de Action.

Voilà!

Jouw eigen DIY boomstamtafeltje?

Let’s do it! Want, hoe tof is het om een zelf gemaakt boomstamtafeltje in huis te hebben? Gewoon beginnen.. 🙂 Tag je @richthetin in het eindresultaat? Vind ik leuk!

3

Comments

    • Rosan Van Leeuwen

      Hoi Helga!
      Het zwart witte touw is van de Hema! Het witte en grijs met witte stippen inpakpapier komt beide van de Ikea. De bruine met witte is van de Hema. Weet helaas niet of dit alles nu nog te koop is sorry! Hoop dat je hier iets mee kunt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2017 RICHT HET IN
Ontwikkeling van de website: CHAPET.nl
http://richthetin.nl/tips-voor-je-werkplek/