DIY: een boho lamp. Scandinavisch & budgetproof. Zo maak je hem!

12 mei 2017

Laatst kwam ik tijdens een rondje woonboulevard een toffe lamp tegen, gemaakt van een dikke tak. €50, slik! Ik bestudeerde het even en kwam tot de conclusie dat ik dat vast ook zelf moest kunnen. Ik maakte voor de zekerheid snel een foto. Een paar dagen later ging ik koffie drinken bij een vriendin en opperde het plannetje. 10 minuten later zaten we op de fiets richting het bos, op zoek naar wat geschikte takken. In deze blog leg ik je uit hoe ik te werk ben gegaan met deze DIY lamp en wat ik heb gebruikt.

DIY lamp. Geschikte tak

Schuren

We hadden geluk en vonden vrijwel direct allebei een tak die we mooi vonden. Ik ging voor een vrij grote, ik denk z’n 2 meter hoog! Eenmaal thuis direct aan de slag. Ik hoopte dat er onder de donkere barst, een lichte kleur tevoorschijn zou komen. Ik besloot dus de tak te gaan schuren. Tip: als je voelt dat jouw tak nog wat vochtig is, laat hem dan eerst een paar dagen drogen! Voor het schuren gebruikte ik een schuurmachine met grof schuurpapier. Vervolgens even stofvrij maken.

De voet

Ik wilde de tak graag een voet van cement geven. Voor wat extra houvast, heb ik daarom eerst 4 mega grote schroeven, als een soort kruis, onderin de tak geschroefd. Vervolgens kun je je bezig houden met het cement. Ik gebruikte, op advies van de bouwmarkt, zandcement. ‘Weber zandcement supersterk 20 KG’

Cement voor de DIY lamp

Voor de verhouding van het cement kun je de aanwijzingen op de verpakking volgen. Met de nadruk op ‘kun’, want ik deed het eigenlijk gewoon op gevoel. Lekker eigenwijs, maar wel echt een DIY lamp dus, haha. Dat weegschaaltje staat er eigenlijk voor de sier 😉

DIY lamp. Voet van de tak in het cement

The waiting game..

Ik goot de suspensie, ongeveer 15 centimeter hoog, in een witte emmer. Ik zette de tak erin en liet hem steunen tegen een balk onder de overkapping. Het was wel even puzzelen voordat hij in de juiste stand stond. Voor wat stevigheid, heb ik hem even vastgezet met wat touwtjes. En, wachten maar.

DIY lamp. Voet in cement, laten uitharden

(Ook zo verliefd op deze overkapping? Volg @typischsan op IG!)

Het duurde z’n 3 dagen voordat hij echt goed uitgehard was (lees: leek..) en ik de emmer durfde te verwijderen. De emmer heb ik voorzichtig weggesneden met een stanleymes. Daarna was de basis klaar. Ik heb hem voor de zekerheid nog 2 dagen extra laten drogen. Het beton heb ik vervolgens licht opgeschuurd zodat de voet mooi glad werd.

DIY lamp. Detail beton voet

Maar ja, die basis. Die vond ik nog wat saai. Ik besloot hem met wat witte verf van de Action, een soort ‘boho look’ te geven. Stipjes, streepjes, zig-zag.. Ik deed dit in groepjes, tijdens het schilderen merkte ik namelijk dat ik dat mooier vond dan een ‘enkele versiering’.

Uiteindelijk heb ik een betonnen fitting, nonchalant om de tak gewikkeld. Deze had ik ooit eens bij de Xenos gekocht. De lamp kocht ik daar trouwens ook. Het was officieel een hanglamp, dus ik ga er nog even een stekker aan maken, zodat hij het ook écht doet. Voilà!

Stylingfoto DIY lamp

Nog even op een rijtje….

Wat heb ik gebruikt voor deze DIY lamp?

Tak

4 grote schroeven & boormachine

Schuurmachine & grof schuurpapier

Zandcement & water

Emmer

Stanleymes

Witte krijtverf & kwast

Betonnen pendel & lamp van de Xenos

DIY lmap. Detail foto
Ga je ook aan de slag met deze DIY lamp? Tag @richthetin dan in jouw foto!

Wij zijn erg benieuwd naar de resultaten. Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust!

Liefs, Rosan

0

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2017 RICHT HET IN
Ontwikkeling van de website: CHAPET.nl
http://richthetin.nl/tips-voor-je-werkplek/