Welkom op mijn allereerste blog! En laat die nou over de ruimte gaan waar ik het liefst zo min mogelijk kom. Namelijk het washok. O nee, van mijn man mag ik dit woord niet meer gebruiken na de verbouwing. Want dit ‘hok’ is omgetoverd tot een praktische wasruimte die gezien mag worden. Meerdere keren per dag kom ik er. En deze mooie opgeruimde wasruimte maakt de klus zeker een stuk aangenamer. 

Ik ben Karin, 38 jaar, getrouwd en moeder van vier opgroeiende kinderen. Waaronder drie jongens. Dat verklaart gelijk waarom de wasruimte de plek is waar ik vaak kom. Ruim zes jaar geleden kregen mijn man en ik de kans ons huis te kopen. Waar de één hard wegloopt voor een klushuis, was het voor ons een kans om onze dromen te verwezenlijken. Net een maand geleden hebben we de verbouwing van de wasruimte en de gang afgerond.

Mijn stijl

Langzaamaan heb ik de laatste jaren in ons huis alles wit gemaakt. Om wit sfeervol te maken, voeg ik daar hout aan toe. Deze stijl wilde ik doortrekken in de wasruimte en de gang. Daarnaast is ons huis ook een soort van praktisch. Geen planken vol spullen die afgestoft moeten worden. Dat past niet bij mij. Noem je mijn stijl dan Scandinavisch minimalistisch? Ik keur het goed. En je ziet deze stijl van mij terug in de gang en in de wasruimte.

En toen gingen we aan de slag… We wisten dat het een groot project zou worden, maar dat het zo lang zou duren was niet in ons hoofd opgekomen. Dit was een beetje onze eigen schuld hoor! Tijdens de verbouwing besloten we namelijk om het balkenplafond zichtbaar te maken. Hoe mooi in een boerderij! Dat zijn de cadeautjes van oude huizen. Extra tijd, maar het resultaat maakt de extra tijd ruimschoots goed.

Dè gouden tip…

Het plafond tussen de balken is gestuct en ook de muren zijn gladgemaakt met stucwerk. Met een goede afneembare witte muurverf van Histor hebben we daarna de muren en het plafond de witte basis gegeven. Kleine vlekken op de muur kan ik verwijderen met een sopje. Zo nodig zelfs met schuurmiddel zoals Cif. En lukt dat niet? Ik heb altijd een goede verfroller en een bakje muurverf binnen handbereik staan. Als je kiest voor een dure verfroller voor gladde muuroppervlaktes, zie je bijna niet dat je een plek op de muur bijgewerkt heb. Dé tip die ik toepas in mijn hele interieur!

De balken en kozijnen heb ik afgewerkt met witte zijdeglans lak van Sikkens op waterbasis. Deze sneldrogende verf heeft een mooie dekking, droogt snel en blijft helder wit. Dit komt omdat in deze zijdeglans lak niet de stoffen zitten die voor de vergeling zorgen. Een investering die zich in de loop van de jaren zeker terugverdient. Eerder had ik mijn huis met een hoogglans lak geverfd. Ondanks dat deze verf ook op waterbasis was, heb ik inmiddels bijna alles al overnieuw moeten verven. Voor een verffanaat als ik, is dat niet erg. Voor je portemonnee wel.

Op de grond hebben we een gietvloer laten storten in de kleur RAL 7035. Dat is een lichtgrijze kleur die mooi uitkomt naast de frisse wit geverfde muren. Bewust hebben we geen vleug in de gietvloer gedaan. Wij houden van puur. Nadeel is wel dat je alles op de vloer ziet liggen. Maar ach, je moet elke dag toch zuigen. Dat is net zoals de witte kozijnen en vieze kinderhanden. Je kozijnen maak je ook schoon als deze donker zijn. In het huis moet geleefd kunnen worden. Dit schrijf ik makkelijk. Maar met mijn perfectionistische karakter is dat dagelijks voor mij een leerpunt.

Inspiratie

Dat haal ik vooral van Instragram en Pinterest. Ik zag daarop een prachtige kast, gemaakt van underlayment. Dat werd het uitgangspunt voor onze kast in de wasruimte. Ik heb het underlayment geschuurd, waardoor deze goed afneembaar is. Als handvat heb ik een rond gat geboord in de deuren. De grote kast is inmiddels al goed gevuld. In de kast staan de wasmachine, de droogtrommel en de wasmanden. Alles uit het zicht. Een opgeruimd gevoel, ook als de wasmanden nog vol zijn.

Wat overbleef waren de pakken wasmiddel en flessen wasverzachter. Ik heb zitten dubben om deze ook in de kast op te bergen. Maar dan zou de ruimte wel heel clean worden. Daarom heb ik voor een tussenweg gekozen. De flessen staan in een industriële bak. Voor de grote pakken wasmiddel heb ik paperbags bij de Kwantum gekocht, waarin ik precies een grote doos wasmiddel kwijt kan. Dat staat toch veel leuker dan de bontgekleurde dozen?

Wasmanden, wassen, strijken… Alles is weggewerkt of kan opgeruimd worden. Maar wat overblijft is de natte was. Ik ben er geen voorstander van om alles in de droogtrommel te drogen. Lach me niet uit, maar om stylisch te drogen hebben wij een groot ouderwets linnenrek bij Hornehome aangeschaft. Gelijk een mooie aankleding in de grote gang. Tegelijk wist ik ook dat dit linnenrek in reallife te klein zou zijn voor al mijn was. Tussen de balken hangt daarom een uitschuifbare waslijn van Brabantia.

In een huishouden met jonge kinderen puilt naast de wasmanden ook de hoeveelheid aan jassen, schoenen en tassen uit. Bij The Fine Store in Den Haag vond ik prachtige lange kapstokken van blank hout. Voor de schoenen en sjaals zocht ik een meubel dat de gang op zou vullen als eyecatcher. Op een Instagramfoto zag ik een oude metalen kast in de badkamer staan. Hierin lagen handdoeken. Toen kreeg ik het idee om een oude apothekerskast te kopen. Stoer en wit. Net dat contrast dat ik graag toevoeg aan mijn Scandinavische stijl om de inrichting spannend te houden.

Jouw eigen wasruimte inrichten!

Mocht je zelf de ruimte en het budget hebben om je wasruimte aan te pakken? Ik kan je garanderen dat een opgeruimde wasruimte rust in je hoofd geeft. Underlayment is makkelijk te bewerken en budgetvriendelijk. Soms moet je meer vertrouwen in je eigen kunnen hebben. Bij de meeste bouwmarkten willen ze het hout voor je op maat zagen. Ik zeg… doen!

Liefs, Karin

Mij blijven volgen? Kijk op mijn Instagramaccount: binnen.bij.buitenhuis

4

Comments

  1. Wauw een mooi waskamer . Maar hoe doe je dat met het deurtje vd de wasmachine die is altijd dicht dan. Mijn is vertelt die altijd open te laten staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2017 RICHT HET IN
Ontwikkeling van de website: CHAPET.nl
http://richthetin.nl/tips-voor-je-werkplek/